12-9-2022 14:17

Duurzame badkamer

Het is een hot topic. En dat is niet voor niks. Wist je dat 15% van alle CO2-uitstoot in huis is voor het verwarmen van water? Van al dat water komt gemiddeld zo’n 80% uit jouw douchekop. Een duurzame badkamer die je helpt om de kosten te drukken in deze dure tijden. Is het tijd om je badkamer te vervangen of heb je de luxe om een nieuwe badkamer samen te stellen? Waar kan je dan op letten om tot een duurzame badkamer te komen? Wij helpen je bij het samenstellen en geven vast wat tips.

Duurzaam badkamerontwerp

Het begint allemaal met het ontwerp. Een duurzaam badkamerontwerp laten maken? Dat is zeker iets waarvoor je terecht kunt bij jouw bad & body badkamerspeciaalzaak. Zo is het isoleren van jouw badkamer misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar wij wel. Het goed isoleren van de muren en eventuele badkamerramen voorzien van HR++ of triple glas is stap één. Maar ook denken we mee in het toepassen van duurzame badkamer producten zoals een warmte terugwin systeem. Hier moet soms extra ruimte voor vrij worden gemaakt, hier houden we dan rekening mee in jouw duurzame badkamerontwerp.


Warmte terugwin systeem douche

Een warmte terugwin systeem voor de de douche kan een heel interessante stap voorwaarts zijn als het gaat om een duurzame douche. Een douche-wtw laat het warme afvoerwater door een warmtewisselaar stromen. Hierin wordt de warmte vervolgens overgedragen aan het koude water dat naar de douchemengkraan gaat. Hierdoor wordt het water opgewarmd. En dat scheelt behoorlijk in het opwarmen van het schone en koude water. Er hoeft namelijk minder warm water bijgemengd te worden door de boiler of cv-ketel. En dat resulteert in minder energie opwekken.

Een voorbeeld van een leverancier die hier ook in kan bijdragen is Easy Drain. Met een Easy Drain WTW systeem wordt het warme afvalwater vastgehouden en de warmte die daar vanaf komt, wordt doorgegeven aan het schone, koude water wat zo opgewarmd wordt.
Bespreek vooral alle mogelijkheden met onze badkameradviseurs. Zij kunnen met jouw situatie meekijken en -denken om tot de beste oplossing te komen voor een duurzame badkamer.


Waterbesparende douchekop

Omdat we nu weten dat zo’n 80% van al het verwarmde water via de douchekop gaat, is het goed om hierop in te zoomen. Want hoe waterbesparend is jouw douchekop? En wanneer is die waterbesparend? Een waterbesparende douchekop geeft maximaal 7 liter water per minuut. Dit kan je controleren door een emmer te pakken, de kraan open te zetten en één minuut te klokken. Nu kan je aflezen hoeveel water er per minuut via uw douchekop in het putje verdwijnt. Is dit (veel) meer dan 7 liter? Dan is het verstandig om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. Vraag naar de meest duurzame modellen, bij onze badkameradviseurs.


Stijlvol en nog duurzaam ook?

Voor prachtige badkamermeubelen kan je ook kiezen uit een breed aanbod aan duurzame producten. Denk aan PEFC en/of FSC gecertificeerd hout dat wordt toegepast voor wastafelmeubelen of stijlvolle decoratie. Of wat dacht je van gerecycled materiaal zoals Sustonable. Een dun en licht plaatmateriaal van kwarts en gerecycled PET-plastic. Het beste van twee werelden samengebracht in een nieuw te gebruiken product. Graag geven we je de nodige inspiratie om tot de juiste keuze te komen die past bij jouw badkamerwensen.


Wat kan je zelf eenvoudig doen?

Nog een paar - voor de hand liggende, maar daarom niet onbelangrijke - tips zijn:

  • Ga voor led-verlichting als u jouw badkamerverlichting uitkiest. Led-verlichting gaat gemiddeld 3 keer langer mee dan een spaarlamp.
  • Natuurlijke badkamer- en reinigingsproducten. Al het sop verdwijnt namelijk in het putje en komt daarmee terecht in ons milieu. Bewuste keuzes maken, kan al klein beginnen.
  • Douche niet langer dan 5 minuten en/of zet tussentijds de kraan uit als je jezelf inzeept.


Wil je graag een duurzame badkamer?

Ben je benieuwd hoe jouw duurzame badkamer eruit komt te zien? Of wat je kunt doen om jouw badkamer te verduurzamen? Kom eens langs bij jouw Bad & Body badkamerspeciaalzaak in de buurt. Wij helpen je graag verder met het uitkiezen van jouw nieuwe badkamer.